mplayerTV kézikönyv

Péter Ivanov


            Email: 
          


Tartalom
1. Telepítés
2. Konfigurálás
2.1. Video
2.2. Csatornák
2.3. Általános
2.4. Szűrők
2.4.1. Postprocessing filter
2.4.2. Denoise és HQDenoise
2.4.3. Equalizer és Equalizer 2
3. Használat

1. Telepítés

A következő csomagokra lesz szükségünk: debian esetén: perl, perl-modules, libmplayer-perl (csak ha az mplayertv-t debian csomagból telepítettük). RPM csomagformátumú disztribúciók esetén: perl-Gtk2, perl-Glib, perl-ExtUtils-Depends, perl-ExtUtils-PkgConfig. Ezek letölthetők a SourceForge.net-ről. Szükség lesz még az mplayer, és scantv programokra. A scantv az xawtv csomag része (legalábbis debian alatt). Az mplayer-be legyen befordítva a v4l, v4l2 vagy bsdbt848 driver.

Először csomagoljuk ki a mplayerTV-0.2.1rc1.tar.gz fájlt, majd futtassuk az install script-et:


tar -xvzf mplayerTV-0.2.1rc1.tar.gz
cd mplayerTV-0.2.1rc1
./install
      

Debian alatt egyszerűen adjuk ki a következő parancsokat:


dpkg -i mplayertv_0.2.1rc1-1_all.deb libmplayer-perl_0.04-1_all.deb
      


2. Konfigurálás

Először File->Configuration menüt válasszuk ki és a Video lapon állítsuk be a következőket:


2.1. Video

TV driver

2.4-es ill. régebbi Linux kernellel a v4l meghajtót lehet beállítani. 2.6-os kernelektől érdemes a v4l2 meghajtót használni. A dummy meghajtó tesztelésre használható.

BSD operációs rendszerek alatt elvileg a bsdbt848 driver működik (eddig nem volt tesztelve).

TV device

A tunerkártya eszköz neve. Nem feltétlenül kell megadni. Az alap /dev/video.

Video output driver

A kép megjelenítésére használt meghajtó. Jó választás az xv, gl2, sdl (illetve az a driver, amit mplayer-el használsz :).

Video output subdriver

Ha a video meghajtón belül jelölhetünk ki meghajtót.

Output format of tuner

Néhány esetben meg kell változtatni a tuner kimeneti formátumát. Például: i420-ra a Pinnacle PCTV USB2-es vevőjénél.

Norm

Az adás normáját kell beállítani. Lehet PAL, SECAM, NTSC.

Input

Itt választhatjuk ki, hogy a tuner kártyának melyik bemenete legyen aktív. Általában a kövektező bemenetek taláhatók egy tunerkártyán: Television, Composite, S-Video. Az mplayerTV csak egy sorszámot ad át az mplayer-nek (0, 1 vagy 2). Elképzelhető, hogy a te tunerkártyádon nem ebben a sorrendben vannak a bemenetek.

Ratio

A sugárzott kép aránya: 4:3 vagy 16:9. Valószínűleg 4:3-as a kép aránya.

Channel list

A csatornakiosztás típusa. Magyarországon: europe-east.

OSD

On-Screen-Display megjelenjen-e alapból a képernyőn. mplayer futása közben az 'o' gomb megnyomásával lehet változtatni.

Start in full screen

Az mplayer indulása után azonnal teljes képernyős módba vált. Az mplayer futása közben 'f' gombbal lehet váltani.

Capture size

A tunerkártya által vett kép mérete. Alapbeállítás: 768x576.


2.2. Csatornák

Ezután már a Channels oldalon a Scan gombra kattintva megkereshetjük a csatornákat. A program lefutása után a bal oldalon levő listában néhány csatornanevet kell látnunk.

Name, Channel

A listában a csatornanévre kattintva a jobb oldalon a csatorna nevét és a számát láthatjuk.

Brightness, Contrast, Hue, Saturation, Volume

Minden csatornához külön beállíthatjuk a fényerőt, kontrasztot, a színek telítettségét, a színek erősségét és a hangerőt.

A Modify gombra kattintva a beállítások megváltoznak, ha a Delete gombra kattintunk a kiválasztott csatorna törlődik. A New gombbal egy új csatornát adhatunk a listához. Az Up és Down gombokkal a kiválaszott csatornát mozgathatjuk a listában. Ha fut az mplayer és egy csatornára kattintunk a megadott csatornára vált, de a beállítások csak a Save megnyomása és az mplayer újraindítása után lesznek aktívak.


2.3. Általános

A Pre-exec sorba beállított parancsot az mplayer indulása előtt futtatja le, míg a Post-exec az mplayer kilépése után fut le.

A General oldalon állíthatjuk be az Terminal elérési útját, bár erre nincs szükség, ha a PATH jól van beállítva. Alapesetben az xterm a terminál emulátor. Figyelem! Ha az x-terminal-emulator -t adod meg és ez a szimbolikus link a gnome-terminal -ra mutat, akkor nem fog működni, mert a gnome-terminal nem xterm kompatibilis! Tehát ebben az esetben írd be a szövegmezőbe, hogy gnome-terminal és a program automatikusan megfelelő paraméterezéssel fogja indítani a GNOME terminált.


2.4. Szűrők

A Filters oldalon a video szűrőket állíthatjuk be. Az alapbeállításokkal valószínűleg jó képet fogsz kapni. A baloldali listában látható filtert az Activate this filter kijelölő négyzetre kattintással lehet bekapcsolni. Egyes szűrők sok processzoridőt igényelhetnek (főleg a denoise3d és a hqdenoise3d), ezért nem érdemes minden szűrőt bekapcsolni, ha nincs erőművünk. Valószínűleg csak néhány szűrőre lesz szükségünk.


2.4.1. Postprocessing filter

Az egyes szűrőkre jobb gombbal kattinva egy menü ugrik fel és itt plusz opciókat kapcsolhatunk ki- ill. be. Az Auto off opciót bekapcsolva a szűrőt automatikusan kikapcsolja a lejátszó, ha a CPU nagyon terhelt. A Chroma filtering bekapcsolásával a krominancia szűrést lehet bekapcsolni egy filteren (ez nem tudom mit jelent pontosan), alapból be van kapcsolva.

A deblock és dering szűrők igazából csak az MPEG2-es formátumban (kis sávszélességgel) sugárzott adásoknál lehet lényeges, ahol gyors mozgásoknál négyzeteket lehet látni. A Linear blend deinterlacel a legjobb deinterlacer, érdemes bekapcsolni. Ez a szűrő küszöböli ki a vízszintes vonalkákat a képen. A másik hasznos szűrő a Temporal noise reducer amivel az átmeneti zajokat (hangyákat) lehet csökkenteni. (A Denoise ill. HQDenoise szűrővel talán jobb eredményt lehet elérni.)


2.4.2. Denoise és HQDenoise

Az átmeneti zajokat nagy mértékben csökkenthetjük ezzel a szűrővel. A HQDenoise szűrővel jobb minőséget érhetünk el, de több CPU időt is igényel.


2.4.3. Equalizer és Equalizer 2

Ha video meghajtó nem támogatja a kontraszt és fényerő állítást, akkor ezzel a filterrel szoftveresen állíthatjuk. Az Equalizer 2 hasonló mint az Equalizer, csak az eq2 filter lassabb, de ennél a szűrőnél a gamma-t is állíthatjuk.

Ha csatornánként szeretnénk külön fényerőt és kontrasztot, akkor vagy a video meghajtónak vagy szoftveresen kell támogatni a fényerő és kontraszt állítást.


3. Használat

A programot a következő kapcsolókkal lehet elindítani:

-w

A program elindítása után azonnal elindítja az mplayer-t.

-h

Rövid súgót jelenít meg a programról.

-v

Kiírja a program verzióját és a kiadás dátumát.

-c

Copyright információkat írja ki.

-d

A program bőbeszédű módban indul (hibakereséshez).

-D

A program nagyon bőbeszédű módban indul (hibakereséshez).

Az mplayer használatáról annyit, hogy alapesetben az 'f' gombbal lehet teljes képernyős módból visszaváltani, a 'q' gombbal lehet kilépni. A '/' és '*' gombokkal lehet a hangerőt növelni ill. csökkenteni, de csak akkor, ha tunerkártyáról capture-öljük a hangot. Ha egy kis rövid kábellel van a hangkártyánk Line-In bementére kötve, akkor jelen pillanatban nem lehet a hangerőt állítani (ötleteket várjuk a szerkesztőségbe :). Az '1' és '2' gombokkal lehet a kontrasztot állítani, a '3' és '4' gombokkal a fényerőt, a '4' és '5' gombokkal a színtelítettséget lehet míg az '6' és '7' gombokkal a színerősséget lehet hangolni.

További információkért olvasd el az mplayer dokumentációját!